Monday, 13 June 2011

Sil Khannaz : Mastica ibni Israel

Hey people, today, or harini or now aku nak sentuh sikit pasal kemulut kisah entry-entry mastika yang dikatakan agak menyentuh sensitiviti beberapa pihak especially Metal patriots, scene kids and sekumpulan orang lain lagi yang memahami. ingat ! SAYA BUKAN HENDAK HENTAM SIAPA2. CUMA POINT OF VIEW PERIBADI. TERIMA KASIH. Okay first of all, talking about Black Metal itself. Black Metal is a Genre. It's a sub-genre of heavy metal. cuma bunyian-bunyian dia ditacap sedikit dan lebih berbau seperti mistique or bahasa pasarnya "setan sikit" so tht it is heavier than other. Band-band thrash metal sendiri yang create first wave Black metal ni masa zaman Search dulu. like 1980s. Macam band venom. yes it is sounds like satanic or something. pro-satans bla bla bla. But, jangan tuduh melulu tanpa sebarang usul. Choir yang orang kita duk bangga-banggakan sampai hantar anak pergi belajar choir, bayar mahal-mahal. oh konon orang pandang classy and "clean" or something. Eh, tahu tak, benda choir tu asal dia mana ? Kaji dulu... Choir tu origin dia yang orang duk nyanyi2 dekat church tu. So it is clear that benda ni menyentuh keagamaan juga kan ? Tak salah pula ? siap main dekat event rasmi sekolah lagi tu. Tak masuk press pulak ? tak kena caci maki hamun sampah jadah semua pula ? k ? think about that. Same goes to black metal music. ok sekarang kita touch pasal genre. Sama macam choir, they all change this and that so tkde sentimen agama dalam satu nyanyian choir itu. Same goes for local Black Metal scene. jangan cerita scene luar lah because sana dah terbukti kotor tetapi scene dalam ni. The musics are clean. Lyricist hanya manipulate sahaja sentimen dalam satu genre itu. cuma bunyian memang sebiji tetapi lirik langsung menyentuh bab setan2 ni. Tengok sendiri lah lirik2 lagu as-sahar, langsuyr, sil-khannaz, suffocation and other, read their lyrics and fahami mesej yang mereka nak sampaikan. ini bukan pro dan kontra. pop dan metal, choir dan black metal, mereka sama2 menyampaikan mesej2 tertentu dalam lagu mereka. Ok sekarang cerita pasal local scene itself and statement tadi refer to our scene. musik pop, tipulah kalau korang cakap clean. fuck ! Siti perform kat AJL tu, apa korang nampak ? illuminati signs bersepah ! checkered floor atas stage ? DIAM JE ? malas ckp banyak, bagi satu cukup. fikirkan sendiri lah. Aku bukan metal patriot, aku just an ordinary scene kids yg ambil berat pasal benda2 ni. it's my opinion so, yeah ada bantahan or respons just comment ok. OK SAMBUNG, tentang JIT(JANGAN IKUT TUHAN) tu, yes. memang kelompok pukimak ni dah ruined local scene industries. Overwhelmed. Sebab diorang lah band Sil Khannaz terpaksa tarik semua album dari pasaran. eh, lagu2 diorang apa sgt ? bahasa yang indah bukan ? tengok sendiri la lirik dia. Sebab JIT lah nama2 band local bergenre black metal ini agak tercalar terguris permukaannya. a hungry dying man, will accept anything that will fed into their mouth. Kalau press dah mula menuduh membuta tuli tanpa investigate the real things that happen, secara detail, terus, mind set society pasti akan berpegang kepada apa yg di-fed kan kepada mereka. Minum arak seks bebas and all that, obviously, kalau nak cakap artis tempatan sendiri pun bohong lah korang clean. Semua tu ada kan ? same goes here. outside story. Not all but some. You can't blame all those black metal kids ? Kelab-kelab malam, pub2, rempits, punks, ARTIST and all that, mereka juga dibisik iblis. bukan kerana music tu yang suruh diorang minum. but, it's them. budaya luar KAN ? mereka yang pilih untuk minum, itu hal mereka.  Even, satanic church dihadiri oleh artis2 pop sendiri ( luar negara ). If nak komen pasal metal suits make up and all that, nail bangles, make ups... Same goes to pop mainstream scene, pakai baju tak cukup benang nak menampakkan buah dada dan segitiga emas, tak salah pula ? So, the conclusion here, janganlah pandang something yang korang nampak jahat tu and judge them tanpa berfikiran what is really happens behind you. Compare with others. Local scenes dah tak bermasalah so, janganlah nak mulakan something nak panas-panaskan benda yang sudah "cool". ok ? it is a music genre on what we listen to. punks, ska, pop, ballad, hardcore, rap.... kalau diputar kembali, apabila kita lihat secara keseluruhan, there's a similarity between them and you, it's up to your perception on accepting it or not. Humans are different. Differences produce colours. Colours. You describe that. Sebenarnya banyak lagi aspek yang boleh dirungkaikan cuma, saya tulis sampai di sini dulu ya :)


p/s: the context above, itu hanya persepsi kotak pemikiran aku yang aku anggap masih separa matang lagi so, i'm not winning any sides, it's my point of views, i'm not even a senior or superb or whatever high class shits in this things. I write based on what i've saw and what i've observed. so yeah, if anything just comment okay. thank you for reading.

okay, dibawah ni ialah lirik daripada lagu Mastica ibni Israel daripada band Sil Khannaz yang ditujukan kepada gang Mastika yang telah menyebabkan downfall of Metal scenes. Read the lyrics, Close your eyes, and think. think. think. I may leave a question marks here. why ? why ? and why ? Your answer peeps :)


sayang mastica,nama terindah
Tinta hitam,hatinya meludah dusta
sayang mastica melacurkan bangsa
jajakan fitnah palsukan fakta

mengapa harus,berzina noda?
mengapa harus Al-Quran dibakar?
mengapa harus menjamah babi?
mengapa harus minum darah kambing?

(chorus)
mastica-pembohong,pencaci umat
mastica-pencabul,pembangsat bangsa
mastica-pendusta,konon pembela bangsa
mastica-kitab politik zine black metal

Mana pergi video pemujaan JIT
ingin ku lihat aksi birahi dan geli
Mana pergi Hammer Pakcik Paku
boleh ku pinjam mengetuk pintu !

(ulang chorus)

Jangan baling batu sembunyi tangan
menuduh orang berzina,mana bukti nya?
Mana saksinya Al-Quran dibakar?
tak baik menipu,nanti mati jadi hantu !



jaie jokhannaz
(06/6/2006)

3 comments:

  1. aduh..manusia(mastika) semakin kejam..fuck off la diaorang

    ReplyDelete
  2. herm... scene sini dah clean dah doh. haih

    ReplyDelete